Home > Nieuws > Stadskanaal Sportparklaan > Ubbo Emmius leidt automonteur van de toekomst op.

Nieuws

Ubbo Emmius leidt automonteur van de toekomst op.

https://www.ubboemmius.nl/wp-content/uploads/2020/05/IMG-20200430-WA0001.jpg
01 mei 2020 Stadskanaal Sportparklaan

Bron: DvhN | Luuk Sporrel

In het nieuwe schooljaar staat er een cadeautje klaar voor de leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal. Vanaf dat jaar kunnen zij sleutelen aan een hybride auto.

Peter Zwiers, Projectleider Sterk Techniekonderwijs Stadskanaal heeft de ogen op de horizon gericht . „We willen mee met de techniek.” Hoelang het allemaal gaat duren is nog niet duidelijk, maar voorlopig kunnen de leerlingen geen praktijk- lessen krijgen door de coronacrisis.
Een vervelende situatie voor leerlingen en leraren, maar na de zomer kunnen zij dankzij een Toyota Prius een vliegende start maken met het nieuwe schooljaar. Behalve het repareren van verbrandingsmotoren, worden de toekomstige automonteurs breder opgeleid.

Normaal zouden de mbo- en vmbo-leerlingen niet zomaar kunnen knutselen aan een Toyota Prius omdat er hoogvolt op de motor staat. ,,Een schok van zo’n motor kun je niet navertellen’’, zegt Zwiers. Daarom is de wagen speciaal omgebouwd om ook te kunnen functioneren op laagvolt.

Dankzij een bijspijkercurus hebben vakdocenten van de school de kennis om tot in detail les te geven over elektrische en hybride auto’s. Een vereiste vaardigheid voor de automonteur van de toekomst. Onder begeleiding van de docenten gaan de leerlingen in de werkplaats van de school aan de slag met het opsporen en repareren van mankementen. Zo leren ze met computerprogramma’s werken en van daaruit een reparatieplan op te stellen en die vervolgens uitvoeren. ,,Het is een tandje erbij. Het vraagt nogal wat van de leerling”, aldus Zwiers.

Dat de leerlingen straks onder de motorkap van de auto kunnen duiken is dankzij lokale technische bedrijven, Sterk Techniekonderwijs Oost-Groningen, een samenwerkingsverband van het Dollard College, Ubbo Emmius en het Noorderpoort en een subsidie vanuit het rijk.

In de tijd waarin de leerlingen het vak leren, komen er steeds meer elektrische auto’s, voorziet Zwiers. En dat op een markt waar nu al een gebrek aan vakmensen is. Op het Ubbo Emmius worden leerlingen klaargestoomd voor de duurzame tijd.

Terug
Ubbo Emmius ook jouw school? Meld je aan