Home > Nieuws > Schoolbreed > Business

Nieuws

Business

https://www.ubboemmius.nl/wp-content/uploads/2018/10/BW.jpg
28 december 2018 Schoolbreed

In onze regio is sprake van krimp. Tegelijk zijn er veel vakgebieden waarop vraag is naar goed opgeleid personeel. Om de regio goed leefbaar te houden werkt Ubbo Emmius samen met regionale bedrijven, zodat we onze leerlingen en de regio een goede toekomst kunnen bieden.

In deze serie vertellen we per vakgebied meer over deze samenwerking. In deze editie staat “Business” centraal. Hoe zorgen we dat onze leerlingen zich willen binden aan deze regio?

Ondernemerschap & Microkrediet

Vanuit Rabobank zijn er gastlessen gegeven aan leerlingen van Dienstverlening & Producten van de Engelandlaan over ondernemerschap en microkrediet.  De leerlingen hebben vervolgs met een lening van ongeveer €5,- per leerling een idee bedacht om een eigen bedrijf te starten. Het idee is uitgewerkt en bij de Rabobank werd dit in een pitch gedeeld. De ideeën zijn gerealiseerd en de producten worden verkocht tijdens een kerstmarkt van de Maarsdreef. De winst wordt aan een goed doel geschonken.

Economie & Ondernemen

Door de razendsnelle opkomst van webshops en online marketing verandert de wereld van de ondernemer. Ubbo Emmius speelt daarop in, door samen te werken met bijvoorbeeld Jumbo Stadskanaal. Hoe werken zij? En wat doen zij zowel online als offline? Leerlingen gaan aan de slag om posters en folders te maken, maar ze leren ook te werken met social media! Dat is nog eens onderwijs dat mee gaat met de tijd!

Leerlingen starten hun eigen onderneming

Ubbo Business School is een pilot voor jongeren die op vroege leeftijd al willen beginnen met ondernemen en hierbij een idee ontwikkelen waarmee ze hun eigen bedrijf starten. Kevin, Thom & Mathijs gaan regelmatig in overleg met Daniëlle van der Ploeg en Dennis Martijn om hun idee door te spreken. Door de coaching van deze ondernemers, begint het bedrijf van de jongens langzaam vorm te krijgen. “Wij vinden het een waardevol project en zien zeker mogelijkheden om dit in ons bedrijven te gebruiken!” aldus Daniëlle & Dennis.

Gasterij Smeerling  “Westerwolde Rijgt”

Tijdens “Westerwolde rijgt” worden meer dan 20 tuinen en bijzondere locaties een week lang opengesteld. Gasterij Natuurlijk in Smeerling heeft in samenwerking met leerlingen uit vmbo 3 van Ubbo Emmius Onstwedde dit evenement georganiseerd. Tijdens de lessen is er nagedacht over een draaiboek, onderlinge taakverdeling en PR voor het evenement. Tijdens het evenement, hebben leerlingen verschillende rollen vervult: standhouder, horecamedewerker of verkeersbegeleider.

Zorgtopper in maatwerktraject

Julian: “Door concentratieproblemen had ik moeite om lessen te volgen. Theorie is niet mijn sterkste kant, maar de praktijk wel!” Na overleg met docenten van Ubbo Emmius is een leer-werktraject ingezet. In samenwerking met Anneke Poppen van BCM Maarsheerd is een programma bedacht met vier ochtenden stage en aansluitend school. Passend onderwijs voor Julian. Anneke: “Julian wordt gewaardeerd voor zijn talent en op handen gedragen door bewoners. Op school gaat het een stuk beter, hij weet nu waar hij het voor doet. Hij heeft een mooie toekomst in de zorg.”

Aansluitend onderwijs

Vergelijkbaar met Ubbo Business School heeft Noorderpoort een Ondernemersacademie. Dit is een samenwerking met verschillende bedrijven. Iedere student krijgt de gelegenheid om zijn eigen netwerk op te bouwen. Voor een startende ondernemer is dit dus dé kans om contacten te leggen. Uit deze vormen van onderwijs blijkt dat zowel Ubbo Emmius als Noorderpoort Stadskanaal samenwerken om de leerlingen onderwijs aan te bieden dat niet alleen vernieuwend is, maar ook goed aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.

Terug
Ubbo Emmius ook jouw school? Meld je aan