Dagverslagen uitwisseling Papenburg

10 Leerlingen van Ubbo Emmius locatie Sportparklaan zijn vorige week naar Papenburg geweest om deel te nemen aan een uitwisseling met de Michaelschule aldaar. Deze uitwisseling is al 21 jaar een groot succes.

Hieronder vindt u de dagverslagen en een persbericht van deze mooie en bijzondere week.

https://rtveen.nl/2018/03/15/uitwisseling-ubbo-emmius-met-school-in-papenburg/

DAGVERSLAG 1 uitwisseling Papenburg

De eerste dag van onze uitwisseling zit er alweer bijna op. Om 15.00 uur zijn we vertrokken uit Stadskanaal richting Papenburg om voor de 21e keer deel te nemen aan dit uitwisselingsprogramma. Om 16.00 uur zijn we aangekomen bij de Michaelschule waar we een ontvangst kregen van de onderdirecteur van deze school, de laatste mededelingen gedaan werden en de leerlingen elkaar in levende lijve voor het eerst ontmoetten. Gelukkig hadden ze al in...tensief contact gehad middels de mail en vooral via de WhatsApp. De voetbalschoenen waren al mee genomen zodat ze gezamenlijk deel konden nemen aan de voetbaltraining hier. De zwemkleding mee om in een binnenzwembad bij gastouders thuis te zwemmen en er is zelfs een gitaar mee om privégitaarles te krijgen. Het gaat tot dusver dus helemaal goed. Er was wel even een SHOCK momentje toen bleek dat in het schoolgebouw de mobieltjes ‘verboden’ zijn op straffe van direct inleveren en pas vrijdag terugkrijgen. Dat ‘shockmomentje’ werd nog even verlengd door de opmerking dat dit gelijk een proefperiode is waarna we dit ook bij ons op school gaan invoeren. Op de één of andere manier namen de leerlingen dit niet al te serieus echter. Dat zal wel iets met de gezichtsuitdrukking te maken hebben van de boodschapper.

DAGVERSLAG 2 uitwisseling Papenburg

De tweede dag hebben de leerlingen samen met de Duitse leerlingen drie lessen volgens het oorspronkelijke rooster van de Duitse leerlingen gevolgd. Dat was wel even een leuke ervaring. Vooral de afwezigheid van de mobieltjes zorgde voor veel ontwenningsverschijnselen bij sommigen. Tussen de middag hebben we een bedrijfsbezoek gedaan aan de plaatselijke “Mc Donalds”. Hier hebben we uiteraard ook een middagmaal genuttigd. Zowel bij de meeste... Duitse als de Nederlandse leerlingen ligt deze fastfood keten goed in de smaak. Na de lunch zijn we doorgegaan naar de “Meijer Werft”. Daar hebben we een zeer interessante rondleiding gehad en een heleboel geleerd over de geschiedenis van de Meijer Werft. Er is ons ook wat verteld over de verschillende schepen die ze gebouwd hebben, bouwen en gaan bouwen en wat daar allemaal bij komt kijken. Tevens hebben we het gehad over wat de aanwezigheid van deze werf doet met de werkgelegenheid in een straal van 100 km en nog ver daarbuiten, de opleidingen die ze zoal aanbieden en de grote hoeveelheid vacatures die ze hebben. Er liggen bij deze werf dus ontzettend veel ‘kansen’ op de arbeidsmarkt en ook Nederlandse arbeiders en scholieren zijn meer dan welkom. Nadat we afscheid genomen hebben van de recent ter water gelaten “Norwegian Bliss’, een paar souvenirs gekocht hebben (iemand vond een 5 liter fles water wel erg bijzonder en heeft deze de hele dag meegesjouwd) en de tourleiding bedankt te hebben zijn de leerlingen elk weer naar hun eigen gastgezin gegaan. Morgen weer een dag.

DAGVERSLAG 3 uitwisseling Papenburg

Vanmorgen moesten we op tijd op school zijn want de bus zou ons om 08.10 naar ons bedrijfsbezoek van die dag brengen. Dat is de firma UPN Nordland Papier GmbH te Dörpen, de grootste papierfabriek van Europa waar 1300 mensen werken en het meeste papier per jaar verwerkt wordt. De fabriek heeft arbeidsveiligheid en welzijn onder personeel hoog op de prioriteitenlijst staan en vervult hierin een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven. Behalve... dat we gezien en geleerd hebben hoe en hoeveel papier in deze fabriek gemaakt wordt, hebben we tijdens de rondleiding ook goed kunnen zien hoe ze de veiligheid ‘geregeld’ hebben op en om de werkvloer. Behalve ervoor zorgen dat personeel ‘veilig’ kan werken wordt het personeel verschillende mogelijkheden aangeboden (sport, ontspanning, massages, rug behandeling) om ervoor te zorgen dat ze fit, vitaal en gemotiveerd blijven en ook nog uit te dagen in hun werkzaamheden middels verschillende opleidingsmogelijkheden.
In de middag hebben we een heerlijke Duitse schnitzel mit pommes genuttigd waarna we onze kunsten vertoond hebben bij het kegelen. En bij het armpje drukken hadden we ook een verrassende winnaar. Na de prijsuitreiking gingen de leerlingen alweer op pad met hun Duitse ‘maatjes’ en wachten we vol goede zin af op de volgende dag.

Bis Morgen….

DAGVERSLAG 4 uitwisseling Papenburg

Op de vierde dag zijn we weer op tijd met de bus vertrokken. Dit keer naar ‘Gedenkplaats Esterwegen’ te Dörpen. Dit is één van de voormalige Emsland concentratiekampen en dit is nu een gedenkplaats die de herinnering aan alle 15 Emslandkampen en hun slachtoffers levend houdt. We hebben de tentoonstelling bekeken en het buitenterrein verkend. Daarnaast hebben we een presentatie gekregen van een ‘expert’ over de verschillende kampen met daa...rbij voldoende anekdotes. De leerlingen hebben zeer aandachtig geluisterd en geïnteresseerde vragen gesteld. Deze ochtend kwam wel even binnen bij sommigen en zeker voor herhaling vatbaar.
In de middag zijn we met de bus weer verder gereisd naar Oldenburg. Tijdens deze reis kwamen de huidige hits met veel gezang voorbij maar op speciaal verzoek kwamen er ook nog wat oudere liederen langs (99 luftballonnen, Gina, verdamt ich lieb dich). Dit werd overigens door de leerlingen minder enthousiast onthaald. In de binnenstad hebben leerlingen en begeleiding genoten van (meerdere) terrasjes maar vooral ook rond hebben gekeken en gewinkeld. De keten met de grote M is dit keer ook aangedaan door sommigen maar de meesten vonden de binnenstad zelf toch echt wel interessanter.
Wat betreft de 5 liter fles water van één van de leerlingen…. Deze is bijna leeg. Hij sjouwt hem nog steeds mee maar het gaat niet echt hard met die fles. Hij heeft namelijk niet door dat leerlingen er stiekem elke keer weer een beetje nieuw water bij doen zonder dat hij dat door heeft.
Aan het eind van de middag met de bus weer terug naar Oldenburg. Hier moet nog wel even bij vermeld worden dat de leerlingen elke keer keurig op tijd met zijn allen op de afgesproken plek staan te wachten. Zelfs vóór de begeleiders. Dat heeft alles te maken met het feit dat de vrouwelijke begeleiders in dit geval moeilijk uit de shops weg te trekken zijn en van doorlopen niet van wanten weten.
Vandaag hebben we afgesloten met een heerlijke gezamenlijk etentje bij de plaatselijke pizzeria. Wat een kabaal. Maar het was wel erg gezellig en gelukkig zaten de leerlingen in een aparte ruimte.
Morgen de laatste dag.
Slaap lekker.

DAGVERSLAG 5 Uitwisseling Papenburg

Vanmorgen op tijd uit bed, spullen inpakken en afscheid nemen van de ouders. In de Mensa hebben we de ouders bedankt voor gastvrijheid en de leerlingen voor het feit dat we super trots op ze kunnen zijn. Wat hebben ze het goed gedaan. Wat hebben we genoten van deze week. We hebben tranen gelachen onnozel gedaan maar tenslotte tevreden het (spreekwoordelijke) licht uit gedaan (plagiaat?). Maar niet voor lang want in week 22 staat het vervo...lg op het programma. Dan komen de Duitse leerlingen naar Stadskanaal. Ook in deze week hebben we weer een uitgebreid programma waar onder andere het fenomeen Veenkolonie behandelt gaat worden, we bij elkaar in de les gaan kijken maar ook allerlei sportieve en smakelijke activiteiten zullen ondernemen.
Na een ‘knuffel’ hier, een ‘boks’ daar,
elkaar wensen ‘veel plezier’ en zeggen ‘tot de volgende keer dan maar’
afscheid genomen (sommigen met een traan of meer), de bus ingestapt en naar huis vertrokken en gelukkig was iedereen ook wel weer blij om in het vertrouwde ‘nest’ terug te komen.
Tot over 12 weken.