Home > Techniek & Technologie

Techniek & Technologie

https://www.ubboemmius.nl/wp-content/uploads/2018/12/20181220_UbboEmmius_Technology_header.jpg

In onze regio is sprake van krimp. Tegelijk zijn er veel vakgebieden waarop vraag is naar goed opgeleid personeel. Om de regio goed leefbaar te houden werkt Ubbo Emmius samen met regionale bedrijven, zodat we onze leerlingen en de regio een goede toekomst kunnen bieden.

In deze serie vertellen we per onderwerp meer over deze samenwerking. In deze editie staat het onderwerp “Techniek & Technologie” centraal. Hoe zorgen we dat onze leerlingen de techniek ingaan én binding met de regio krijgen?

Mavo: Technologie & Toepassing

Hoving Holland ontwerpt en produceert machines en installaties. In deze machines worden veel kabels verwerkt, aangeleverd op haspels. Als een kabel van de haspel gehaald moet worden, is dit een tijdrovende klus. Daarom vraagt Hoving aan leerlingen van Technologie & Toepassing een machine te ontwerpen die de kabel automatisch van de haspel rolt. Er zijn verschillende ideeën bedacht. Het resultaat? Een tevreden opdrachtgever!

De grootste accu van NL

Hoornstra wil zonne-energie tijdelijk opslaan in waterbekkens, die als accu worden gebruikt. Leerlingen van Technasium van Ubbo Emmius werken aan de grootste accu van Nederland. Om dit te realiseren zijn de leerlingen aan het onderzoeken en ontwerpen, om zo een rendabele oplossing te realiseren. Ze worden begeleid door adviseurs van Stork en Hoornstra.

Klokkenstoel Veelerveen

Een historisch project, na 13 jaar is de klok terug in Veelerveen. Tien leerlingen van Ubbo Emmius Praktijkonderwijs hebben in het voorjaar van 2018 een nieuwe klokkentoren ontworpen én gebouwd. De klokkentoren is gemaakt voor de 180 kilo wegende klok, die eerder werd gebruikt als luidklok in de kapel van de kerk in Veelerveen. Ubbo Emmius Praktijkonderwijs levert vaklui.

Lego League

Maar liefst 42 teams van de vestigingen van Ubbo Emmius hebben meegedaan aan de Lego League Schoolfinale. Dit is één van de grootste finales in Nederland; iets om trots op te zijn! Voor de regiofinale zijn uiteindelijk 10 teams geselecteerd. Tijdens de regiofinale in Drachten hebben een Ubboteam van de vestiging Maarsdreef én een vriendenteam van de vestiging Stationslaan een ticket bemachtigd voor de BeNeLux finale op 16 februari in Eindhoven.

Produceren, Installeren & Energie

Bedrijven als Witec, Kloeze en Hulotech begeleiden veel stagiaires en projecten voor leerlingen van Ubbo Emmius en Noorderpoort. Met Produceren, Installeren & Energie kunnen leerlingen aan het werk in dit soort bedrijven. In deze opleiding gaan ze aan de slag met werktuigbouwkunde, metaal, installatietechniek, mechatronica, elektro en Robotica. Een groot voordeel; deze opleiding sluit perfect aan bij de opleidingen van Noorderpoort Stadskanaal!

Bouwen, Wonen & Interieur

Leerlingen van Bouwen, Wonen & Interieur leren alles over het bouwen en werken met tekenprogramma’s op de computer. Het bedrijf Speelman is samen met SSPB (Praktijkcentrum Bouw), Noorderpoort en Ubbo Emmius een belangrijke speler in het opleiden van personeel in de bouwsector. De onderdelen ontwerp en interieur trekken steeds meer meisjes, ook zij hebben in de toekomst goede vooruitzichten op een baan.

Mobiliteit & Transport

Vervuiling en uitputting van fossiele bronnen maakt dat de mobiliteitsbranche moet veranderen. Van de fiets tot vrachtwagens, leerlingen van Mobiliteit & Transport worden opgeleid om deze vervoersmiddelen te maken en te onderhouden. De overheid investeert in nieuwe technieken en creëert ruimte voor scholing van zowel docenten als leerlingen. Zodat ze nu en in de toekomst kunnen zorgen dat u veilig van A naar B komt.

Aansluiting op het vervolgonderwijs

Op alle vestigingen van Ubbo Emmius wordt gewerkt aan aansluiting op het mbo, hbo of de universiteit. Leerlingen  werken projectmatig. Hierin leren ze onderzoekend en praktijkgericht zich te ontwikkelen. Dit alles in samenwerking met ondernemingen, overheid en instellingen. Noorderpoort Stadskanaal is hierin een belangrijke partner. Op deze manier volgen leerlingen van Ubbo Emmius een loopbaan-oriënterende opleiding.

Gymnasium 5 Rome-reis
24 april 2024 Stadskanaal Stationslaan Gymnasium 5 Rome-reis Lees verder Bekijk meer nieuws
Ubbo Emmius ook jouw school? Meld je aan