Stadskanaal Sportparklaan

Economie & Ondernemen

https://www.ubboemmius.nl/wp-content/uploads/2022/11/Sportparklaan-vmbo-kb-Economie.jpg

Ben je precies? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Vind je het leuk om mensen te helpen of wil je een eigen bedrijf beginnen? Je kunt goed luisteren, je bent creatief, bezit sociale vaardigheden en hebt doorzettingsvermogen. Dan is het profiel Economie & Ondernemen de beste optie voor jou!

Dit profiel bereidt je voor opleidingen richting: zakelijke dienstverlening, commercie, marketing en communicatie. Tijdens de lessen worden praktijksituaties nagebootst en kom je veel beroepen tegen, zodat je een goed beeld krijgt van de vele verschillende werkzaamheden in het beroepenveld van economie en ondernemen. Je krijgt praktijkopdrachten en gaat in het derde jaar al vier weken op stage zodat je een goed beeld kunt vormen van de praktijk. Tijdens de lessen wordt er, net als in de praktijk, veel met de computer gewerkt.

Welke beroepen?

Met de keuze voor een profiel richt je je op de toekomst. Door specifieke vakken te kiezen, maak je een keuze in de richting van je vervolgopleiding. Met het profiel Economie & Ondernemen kun je denken aan de volgende beroepen:

  • Administratief medewerker
  • Verkoper
  • Servicemedewerker ICT
  • Receptionist
  • Medewerker magazijn
  • Ondernemer/manager
  • Commercieel medewerker

Profielmodules

In het profiel Economie & Ondernemen zijn er 4 verplichte profielmodules die je in twee jaar doorloopt:

Commercieel

Creatief en klantvriendelijk? Dan is deze module helemaal wat voor jou! Je leert omgaan met de marketingmix (4 P’s), winkelformule en hoe je dit kan toepassen op een bepaalde doelgroep. Je maakt posters, folders, brieven en social media. Ook leer je omgaan met een kassa en hoe je verkoopgesprekken moet voeren.

Logistiek

Organiseren, plannen en hard werken. Je bent de hele dag druk bezig in een magazijn. Je ontdekt de verschillende werkzaamheden in een magazijn. Je leert goederen verzamelen, verpakken en verzenden. Daarnaast houd je de ontvangst en de opslag van goederen bij en ontdek je hoe je de voorraad moet bijhouden, inventariseren en bestellen.

Secretarieel

“Goedemorgen en een fijne dag!” Communiceren doe je dagelijks. Je gaat secretariële werkzaamheden ontdekken. Je leert zakelijk telefoneren, een agenda beheren, bijeenkomsten organiseren, post ordenen en hoe je klanten moet ontvangen.

Administratie

Getallen, cijfers en eurotekens. Je gaat inkopen en verkopen. Wat geeft een bedrijf uit en wat gaat een bedrijf verdienen: jij gaat het controleren en verwerken. Je leert de kosten en opbrengsten te verwerken in de boekhouding. Je werkt veel zelfstandig en erg precies.

Keuzevakken

Daarnaast kun je 4 keuzevakken kiezen, waarmee je je bijvoorbeeld specialiseert in marketing, officemanagement en/of ondernemen. Zo stel je zelf je eigen profiel samen!

Ondernemen – Verplicht keuzevak

Bij Ondernemen ontwikkel je jezelf als ondernemer met behulp van een eenvoudig ondernemingsplan. Je beschrijf jezelf als ondernemer, je maakt een marketingplan een eenvoudig financieel plan. Vervolgens start je een eigen mini-onderneming.

Presentatie en Styling 

In deze module leer je wat etaleren is en maak je artikelpresentatie. Ook ontwerp je logo’s, folders en advertenties en maak je digitale presentaties (commercials).

Distributie 

Dit keuzevak is een verdieping van de profielmodule Logistiek. In deze module leer je verschillende magazijnwerkzaamheden, zoals opslag, ontvangst, planning en voorraadbeheer. Dit leer je voornamelijk tijdens een bedrijfsstage.

Financieel en administratief beheer

Dit keuzevak is een verdieping van de profielmodule Administratie. Binnen dit keuzevak leer je bedrijfsrekenen, een begroting te maken en het bijhouden van de voorraadadministratie.

Marketing 

Dit keuzevak is een verdieping van de profielmodule Commercieel. Binnen dit keuzevak ga je, je nog meer verdiepen in de marketingmix.

Officemanagement 

Dit keuzevak is een verdieping van de profielmodule Secretarieel. Binnen dit keuzevak ga je, je nog meer verdiepen in de secretariële werkzaamheden.

Terug
Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+ 2021-2027).
19 juni 2023 Stadskanaal Praktijkonderwijs Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+ 2021-2027). Lees verder Bekijk meer nieuws
Ubbo Emmius ook jouw school? Meld je aan