Een leerling aan de Maarsdreef die graag iets meer/anders wil leren en wiens resultaten de mogelijkheid bieden om slechts een deel van de lessen van een bepaald vak te volgen, komt in aanmerking voor Plus op maat.
Alle leerlingen van de Maarsdreef (vmbo bb, kb, tl, havo en vwo, klas 1 en 2) kunnen deelnemen aan Plus op maat.
Voorwaarde is dat de leerling (na de eerste periode) een 6,5 gemiddeld staat én een onafgeronde 7,5 of hoger staat voor Nederlands, Engels, Duits, Frans (alleen voor havo en vwo), wiskunde, aardrijkskunde of geschiedenis. Bij het vak/de vakken waar een leerling een 8,0 of hoger scoort, mag de leerling lessen ‘schrappen’. Het docententeam moet een positief advies geven ten aanzien van de werkhouding en gedrag tijdens de lessen.
Als een leerling voldoet aan de voorwaarden en de leerling wil graag iets meer/anders leren, maakt hij een afspraak met de coördinatoren van Plus op maat: mevrouw Pots en mevrouw Gremmer. Samen met de coördinator bepaalt de leerling bij welk vak (of bij welke vakken) er lessen gemist zouden kunnen worden.Er mogen, onder de voorwaarde van een 8,0 of hoger, lessen geschrapt worden van de vakken:
• Nederlands
• Engels
• Duits
• Frans (alleen voor havo en vwo)
• wiskunde
• aardrijkskunde
• geschiedenis
Het schrappen van lessen bij de overige vakken is – omwille van de praktische haalbaarheid – niet mogelijk.
Vervolgens overlegt de leerling met de docent van het vak waarbij minder lessen worden gevolgd. De docent en de leerling ondertekenen een overeenkomst waarin staat welke lessen gemist mogen worden. In deze overeenkomst staat ook wat er gebeurt als het gemiddelde cijfer van de leerling voor dit vak lager wordt dan een onafgeronde 7,0 of als het cijfergemiddelde van alle vakken van de leerling lager wordt dan 6,5. De leerling moet alle toetsen van het betreffende vak maken.
De leerling maakt daarna weer een afspraak met de coördinator van Plus op maat om te bepalen
• wat hij wil leren (zie onderstaand overzicht van de modules);
• welke doelen behaald moeten worden;
• hoe hij dat gaat aanpakken (welke leermiddelen zijn nodig en waar gaat de leerling werken? Kan de leerling bijvoorbeeld met een iPad en oordopjes bij zijn klas in het lokaal zitten of heeft hij een aparte werkruimte nodig?);
• hoe vaak hij afspreekt met de coördinator van Plus op maat om de voortgang te monitoren.
Leerlingen die willen meedoen aan Plus op maat nemen dus zélf het initiatief om contact op te nemen met Mevrouw Pots of Mevrouw Gremmer.
Een leerling volgt één of meer modules van Plus op maat in plaats van een aantal reguliere lessen. In principe is een leerling dus geen extra tijd kwijt aan het volgen van Plus op maat-modules. Natuurlijk kán het gebeuren dat een leerling een module zó leuk vindt, dat hij er thuis extra tijd aan besteedt. De meeste modules hebben een studielast van ongeveer 10 klokuren en duren ongeveer 7 weken.
Vanaf periode 2 van dit schooljaar zijn de volgende modules beschikbaar:
Voor leerlingen die voldoen aan de voorwaarden van Plus op maat, maar die graag iets anders willen doen dan is vastgelegd in de modules die er nu zijn, (bijvoorbeeld een eigen onderneming starten, leren werken met een bepaald computerprogramma, een taal leren met DuoLingo) is er de Vrije module. Als een leerling een voorstel heeft voor het volgen van een ander programma, wordt in overleg met de coördinator van het plusprogramma vastgesteld of dat mogelijk is, en zo ja, wat daarvoor nodig is.
Als je ideeën hebt over een module die er nog niet is: neem contact op met de coördinator van Plus op maat. We vinden het altijd leuk om het programma uit te breiden.
Aan het einde van het schooljaar vindt een afsluitende avond plaats waarop de leerlingen die een plusprogramma volgden aan alle geïnteresseerden (ouders, broers, zussen, etc.) laten zien wat zij in de plusmodules hebben geleerd. Dat kan d.m.v. een tentoonstelling of een presentatie. Op deze avond worden ook de certificaten voor deelname aan Plus op maat uitgereikt aan de leerlingen.
Erna Pots
Coördinator Plus op maat ([email protected])
Wenda Niemeijer
Coördinator Plus op maat ([email protected])
Linda van Sloten
Aanspreekpunt inhoud modules Plus op maat ([email protected])
NB: Naast de Plus op maat-programma’s hebben we voor vwo 1 twee vwo+modules. De module kcv (klassieke culturele vorming) gaat over allerlei onderwerpen m.b.t. de antieke wereld; de module science betreft meer de exacte vakken en in deze module werken de leerlingen samen aan een boeiend project. De modules zijn op zichzelf staand, maar kunnen daarnaast ook worden gezien als een goede introductie voor het gymnasium (kcv) en het technasium (science). Beide modules betreffen 2 lesuren gedurende één periode (9 weken).