Home > Vestigingen > Stadskanaal Engelandlaan > Onderwijsaanbod > vmbo gtl > Dienstverlening & Producten

Stadskanaal Engelandlaan

Dienstverlening & Producten

https://www.ubboemmius.nl/wp-content/uploads/2022/11/Onderwijsaanbod-Dienstverlening-producten-Engelandlaan.jpg

Ben jij de schoolbanken wel zat en kun je niet wachten tot je de theorie in de praktijk mag brengen? Wil je wel eens theorie leren die je ook in de praktijk gebruikt? Misschien is Dienstverlening en Producten (D&P) dan de juiste keuze voor jou!

Focus op de toekomst

Bij D&P doe je ervaring op in het bedrijfsleven, maar dat niet alleen! Door te werken bij een bedrijf, doe je ervaring op met mensen en beroepen. Op deze manier willen we je kennis laten maken met alles wat er is en wat er goed bij je past, zodat je straks een betere keuze kunt maken voor je vervolgopleiding!

What’s in it for me?

Maar wat kun je eigenlijk met dit vak? D&P is natuurlijk erg leuk om te doen, alleen daarom kies je dit vak niet. Tijdens dit vak leer je bijvoorbeeld werken met het Office-pakket, goed en efficiënt te vergaderen en omgaan met de klant. Daarnaast ontwikkel je verschillende competenties en vaardigheden die je later kunt gebruiken in je vervolgstudie of het bedrijfsleven.

Praktische informatie

Wil jij de D&P-route gaan kiezen? Dan kan dit vanaf het 3e jaar. In dat jaar volg je een keuzevak en vier onderdelen: je leert de basisvaardigheden, voert een levende kerstopdracht uit, je maakt een multimediaal product en je organiseert een horeca-activiteit.

In het vierde jaar kies je opnieuw een keuzevak en volg je drie onderdelen: je organiseert een activiteit, je maakt een multimediaal product en je bereidt je voor op je examen. Eén onderdeel minder, want in april start je met het centraal examen voor D&P!

Aan de slag!

En dan start je in het nieuwe schooljaar met D&P, spannend! Dit betekent dat je 5 lesuren in de week besteedt aan het vak. Tijdens de les krijg je eerst een korte instructie, waarna je in de praktijk aan de slag kunt gaan!

Het centrale deel en keuzevakken

Het centrale deel

Iedereen volgt in jaar 3 en 4 het centrale deel. Dit deel bestaat uit twee praktijkvakken; “Het organiseren van een activiteit” en “Het maken van een multimediaal product”. Aan het einde van het vierde jaar sluit je deze onderdelen af. Deze vakken vormen samen het cijfer voor je schoolexamen.

Keuzevakken

In het 3e jaar heb je de keuze uit 2 vakken; Voeding & Beweging of Economie & Ondernemen. Dit keuzevak rond je in één jaar af. En hoewel het examen nog best ver weg lijkt, telt het al wel voor 25% mee voor je eindexamencijfer!

In het 4e jaar mag je opnieuw kiezen uit 2 vakken: Fotografie of Sport & Bewegen. Dit keuzevak rond je in één jaar af. Doordat de examens in april beginnen, is het jaar alleen korter. Ondanks dat, telt het vak gewoon voor 25% mee voor je eindexamencijfer!

Jaar 3

Basisvaardigheden – Centraal deel

Om te kunnen starten met alle leuke opdrachten die D&P te bieden heeft, heb je eerst wat basisvaardigheden nodig. De vaardigheden hebben veelal te maken met programma’s op de computer. Je leert bijvoorbeeld werken met Publisher, Word en Excel, zodat je een eigen boekhouding kunt bijhouden!

Levende kerstopdracht – Centraal deel

Geen levende kerststal, maar wel een levende kerstopdracht! Bij deze opdracht organiseer je een activiteit. Maar niet zomaar een activiteit, nee een kerstactiviteit. Dit betekent dat je bijvoorbeeld mag helpen bij een kerstdiner of zelfs een kerstdiner mag organiseren!

Multimediaal product – Centraal deel

Denk jij dat je wel een app kunt bouwen? Of ben jij juist geïnteresseerd in het maken van een filmpje? Dan is dit onderdeel je op het lijf geschreven! Wat je precies gaat maken ligt helemaal aan jou, zolang het maar een multimediaal product is.

Organiseer een horeca-activiteit – Centraal deel

Haal het organisatietalent in jou maar naar boven, want dit onderdeel staat helemaal in het teken van  organiseren! Je mag zelf een horeca-activiteit bedenken en organiseren. Wat dat precies inhoudt? Organiseer een mini-bingo of trommel mensen op om mee te doen aan een karaokewedstrijd. Hebben we je op ideeën gebracht? Mooi! Dan kun je straks zelf aan de slag.

Voeding & beweging – Keuzevak

Misschien denk je bij dit keuzevak alleen aan eten en sport, maar het is veel meer dan dat! Heb jij namelijk wel eens gedacht aan hygiëne in de keuken? Of welke soorten allergieën er zijn en hoe je hiermee om moet gaan? Bij Voeding & Beweging ga je het allemaal uitvinden!

Economie & Ondernemen – Keuzevak

Droom jij ervan om later je eigen bedrijf te starten? Of heb je de ambitie om later te gaan werken in de commerciële bedrijfstak? Dan is Economie & Ondernemen echt iets voor jou! Maak kennis met alle werkzaamheden die er bij bedrijven komen kijken!

Jaar 4

Organiseren van een activiteit – Centraal deel

Na de zomer gaan we gelijk weer vol aan de bak! Je kunt je organisatietalent weer aanspreken, want we starten met het organiseren van een activiteit. Hetzelfde als in jaar 3? Misschien, maar dit keer gaan we er veel dieper op in. Heb jij bijvoorbeeld nagedacht wat er financieel in- en uitgaat? En heb je helder voor de bril hoe je het beste kunt communiceren met de buitenwereld? Daar gaan we deze keer achterkomen!

Maken van een multimediaal product – Centraal deel

Ontwikkel jij liever producten dan dat je iets organiseert? Dan kun je je tijdens dit onderdeel weer uitleven. We gaan weer aan de slag met een multimediaal product. Opnieuw is de keuze wat (en hoe) je dit precies gaat doen vrij groot. Je kunt bijvoorbeeld een storyboard of een website maken. Het ligt helemaal aan jou en wat jij leuk vindt!

Voorbereiding examen – Centraal deel

En dan zijn we bijna aan het einde van het jaar gekomen. Zijn er nog onderdelen die je moeilijk vindt? Of zijn er juist vaardigheden die je heel goed afgaan? Tijdens dit blok is het belangrijk dat je nadenkt en zelf de verantwoordelijkheid neemt over wat je graag nog wilt oefenen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan bij het examen, want het examen komt nu écht dichtbij!

Fotografie – Keuzevak

Fotografie is overal te vinden. Een trouwreportage, familieportret, maar ook binnen bedrijven is fotografie een heel belangrijk onderdeel. Tegenwoordig lezen mensen niet graag meer een tekst, dus probeer je mensen te boeien met foto’s. Beeldmateriaal wordt dus steeds belangrijker.

Sport & Bewegen – Keuzevak

Denk jij dat Sport & Bewegen een sportopleiding is? Dan heb je het mis! Het draait namelijk niet alleen om sporten, maar ook om bewegen! Naast het organiseren van sportactiviteiten ga je ook ontdekken hoe het menselijk lichaam werkt. En op welke wijze kinderen, ouderen en bijvoorbeeld mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen.

Terug
Gymnasium 5 Rome-reis
24 april 2024 Stadskanaal Stationslaan Gymnasium 5 Rome-reis Lees verder Bekijk meer nieuws
Ubbo Emmius ook jouw school? Meld je aan