Ubbo Xperience: een bijzondere beleving voor ruim 250 leerlingen en hun ouders

Ongeveer 250 leerlingen uit groep 7 en 8 en hun ouders/verzorgers namen afgelopen woensdag deel aan de Ubbo Xperience: een evenement georganiseerd door scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal op vier verschillende locaties (Stationslaan, Engelandlaan, Maarsdreef en Sportparklaan).


Tijdens deze middag konden leerlingen kiezen uit zeventien verschillende workshops. Ze konden bijvoorbeeld werken met hout of elektrotechniek, programmeren bij de Lego League of een minicursus Duits volgen. Voor ouders was er voorlichting over voortgezet onderwijs en workshops over bijvoorbeeld opvoeden, het puberbrein, maar bijvoorbeeld ook een praktische workshop ‘autoband verwisselen’.

“Ik vond het vanochtend nog best spannend”, zei deelneemster Fleur na afloop. “Ik kende namelijk niemand hier. Ik kwam er pas bij de workshops achter dat één van de jongens uit mijn straat hier ook was.” Fleurs vader vult aan: “Zo gaat het natuurlijk ook als ze naar de brugklas gaan. In het begin is het eng, omdat ze denken dat ze niemand kennen, maar nu zien ze dat het heel erg meevalt. Eigenlijk is het hartstikke leuk.”

Marieke Deuring, docent wiskunde aan de Maarsdreef, herkent dit beeld. “Daarom hebben we ook gekozen voor een ‘Xperience’: het moest echt een beleving zijn. Je kunt in allerlei boekjes en op websites lezen over voortgezet onderwijs, maar voor kinderen en hun ouders werkt het vaak het beste om het te ervaren. We kijken terug op een geslaagde middag!”